Authenticiteit ontwikkelen, ervaar meer levensgeluk

11 juni 2024
Authenticiteit ontwikkelen, ervaar meer levensgeluk

Authenticiteit vormt een rode draad bij alle vormen van coaching die ik aanbied. Maar wat houdt authentiek zijn nu precies in en in hoeverre draagt authentiek leven bij aan meer levensgeluk?

In deze blog ga ik dieper in op wat authenticiteit werkelijk inhoudt en hoe het nastreven van een authentieke levensstijl kan bijdragen aan een gelukkiger leven. Ook vertel ik je hoe coaching kan helpen om meer te leven vanuit authenticiteit en geef ik tips om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Wat is authenticiteit precies?

Zoek je het woord authenticiteit op in het woordenboek dan betekent het: eigenschap van echt, oorspronkelijk te zijn.

Zelf omschrijf ik authenticiteit graag als volgt: het weten wie je bent en trouw zijn aan jezelf en je eigen waarden. Ik zie het dan ook echt als een manier van leven, waarbij we durven kiezen voor onszelf en de dingen die we belangrijk vinden in het leven.

Het draait hierbij zeker niet om perfectie, het gaat juist om echtheid. Je mag zijn wie je bent, met al je unieke kwaliteiten, eigenaardigheden en tekortkomingen. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Juist door je masker te laten vallen en je kwetsbaar op te stellen, kom je in je eigen kracht te staan.  

Wat is het verschil tussen authenticiteit en egoïsme?

Soms wordt authenticiteit verward met egoïsme. Bij egoïsme draait het vooral om de eigen ik, waarbij weinig tot geen rekening wordt gehouden met de belangen en het welzijn van anderen. Authenticiteit is je eigen pad volgen, waarbij je in verbinding staat met anderen en hierbij ook oog hebt voor wat zij belangrijk vinden.

Waarom authentiek leven nog niet zo gemakkelijk is

We ervaren allemaal in meerdere of mindere mate de druk van buitenaf om te voldoen aan bepaalde verwachtingen. Dat kunnen verwachtingen zijn die de maatschappij ons oplegt, maar ook de verwachtingen van de mensen in onze directe omgeving.

Leven vanuit authenticiteit houdt ook in, dat je ervoor kunt kiezen om niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Dat je mogelijk keuzes maakt die anderen afkeuren of waar anderen op zijn minst vraagtekens bij plaatsen. Het vraagt moed en doorzettingsvermogen om dan toch je eigen pad te volgen en te geloven in jezelf.

Zowel bij professionele als persoonlijke ontwikkeling vormt authenticiteit de basis van alles. Hoe dichter je bij jezelf blijft, juist als het even lastig is, hoe krachtiger je wordt.

Coaching en authenticiteit

In mijn praktijk help ik mensen om te leren leven vanuit authenticiteit. Tijdens de coaching sessies werken we aan het creëren van meer zelfbewustzijn, zodat ze inzicht krijgen in wie ze zijn, wat ze willen en wat ze belangrijk vinden in het leven.

Door hier gericht mee aan de slag te gaan, krijgen ze meer inzicht in hun waarden, passies en unieke eigenschappen, kwaliteiten, talenten en ontwikkelpunten. Dit vormt namelijk de basis van authenticiteit en van hieruit neem je beslissingen voor een authentiek leven.

Ik begeleid mensen in de stappen die ze mogen zetten om vanuit authenticiteit te durven en te gaan leven. De stappen die gezet mogen worden, zijn voor iedereen weer verschillend en afhankelijk van waar deze persoon staat en waar hij of zijn naar toe wil.

Wat zijn de voordelen van een authentiek leven?

Mensen die authentiek zijn, zorgen goed voor zichzelf. Ze weten wat ze nodig hebben om een gelukkig leven te leiden dat bij ze past.  

Leven vanuit authenticiteit brengt je vele voordelen:

 • Je hebt meer zelfvertrouwen.
 • Minder gevoelens van stress.
 • Het wordt gemakkelijker om keuzes te maken.
 • Je staat positiever in het leven.
 • Betere relaties opbouwen met de mensen om je heen.
 • Meer waardering ontvangen van anderen.
 • Ruimte voor persoonlijke groei en zelfontplooiing.
 • Je ervaart meer levensgeluk.

Praktische tips voor een authentiek leven

Hierbij een aantal tips die je kunnen helpen om een meer authentiek leven te leiden:

 • Zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd om na te denken over wie je bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt.
 • Grenzen stellen: Leer nee te zeggen tegen dingen die niet in lijn zijn met je waarden en overtuigingen.
 • Eerlijkheid: Wees eerlijk tegen jezelf en anderen over je gevoelens en gedachten.
 • Acceptatie: Accepteer jezelf, inclusief je onvolkomenheden en kwetsbaarheden.
 • Verbinding: Zoek relaties en omgevingen waarin je helemaal jezelf kunt en mag zijn.

Wil je graag hulp bij het ontwikkelen van je authenticiteit?

Vind je het lastig om onder alle omstandigheden jezelf te zijn en trouw te blijven aan jezelf en de dingen die jij belangrijk vindt? Wil je graag meer weten over hoe ik jou kan ondersteunen bij het ontwikkelen van je authenticiteit? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact op, dan vertel ik je graag meer over hoe ik jou hierbij kan helpen.