Coaching voor leidinggevenden

18 april 2024
Coaching voor leidinggevenden

Coaching voor leidinggevenden

Ben je onlangs doorgestroomd vanuit een uitvoerende functie naar een baan als leidinggevende? Dan kunnen er ineens veel nieuwe uitdagingen op je afkomen. Uitdagingen in de zin van: hoe stuur je jouw team het beste aan, hoe zorg je dat de doelen van je afdeling worden behaald en hoe voorkom je dat je zelf nog te veel werkzaamheden oppakt die eigenlijk niet meer tot je takenpakket behoren?

Leidinggeven leer je niet van de ene op de andere dag. Het is een vaardigheid die je met vallen en opstaan ontwikkelt. Wanneer er binnen de eigen organisatie niet voldoende begeleiding geboden kan worden, kan het inschakelen van een coach enorm waardevol zijn.

Hoe coaching beginnende leidinggevenden kan helpen

Beginnende leidinggevenden hebben vaak veel baat bij coaching. Zij moeten immers nog groeien in hun rol, de benodigde leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en zelfvertrouwen opbouwen. Coaching helpt bijvoorbeeld bij:

 • Het stellen van de juiste prioriteiten.
 • Helder leren communiceren met de medewerkers.
 • Het vergroten van het zelfvertrouwen zodat je als leidinggevende steviger in je schoenen komt te staan.
 • Leren om werkzaamheden te delegeren.
 • Het functioneren van je medewerkers in het oog te houden en te bewaken.
 • Bij te dragen aan het welzijn, de ontwikkeling en zelfstandigheid van je medewerkers.
 • Het leren omgaan met conflicten binnen het team.
 • Een vorm van leiderschap ontwikkelen die bij jou past.
 • Vol vertrouwen en met plezier groeien in je nieuwe rol.

Het belang van sterk leiderschap

Een goede leidinggevende weet niet alleen het beste uit zichzelf te halen, maar ook uit de mensen waaraan leiding wordt gegeven. Aandacht hebben voor de unieke talenten van medewerkers en het zoeken naar manieren om deze zo goed mogelijk in te zetten binnen de organisatie zijn hierbij heel belangrijk. Medewerkers willen zich gewaardeerd voelen en onderdeel uitmaken van een prettig team. Als leidinggevende heb je hier een belangrijk aandeel in. Je moet je team weten te verbinden, te motiveren en te inspireren. Door jouw eigen unieke leiderschapskwaliteiten in te zetten en het potentieel van je medewerkers zo goed mogelijk te benutten, kom je tot de beste prestaties voor jouw organisatie.

Voor wie is het Sterk in leiderschap traject bedoeld?

Speciaal voor mensen die in de afgelopen twee jaar doorgegroeid zijn naar de rol van leidinggevende of manager bied ik mijn coachingstraject Sterk in leiderschap aan. Tijdens dit traject gaan we aan de slag om jou volledig in je kracht te laten komen, zodat je als leidinggevende steviger in je schoenen komt te staan. Samen kijken we naar de uitdagingen die je ervaart en de punten waarin jij jezelf verder mag ontwikkelen. Hier gaan we heel gericht mee aan de slag, zodat je het geleerde direct toe kunt passen in de praktijk.

Hoe ziet dit Sterk in leiderschap traject eruit?

In het Sterk in Leiderschap traject bied ik ondersteuning om jouw leiderschapsvaardigheden te versterken. De volgende onderdelen komen hierbij aan bod:

 1. Via een aantal coachingsgesprekken die in mijn praktijk of via Zoom kunnen plaatsvinden, werken we gericht aan jouw persoonlijke uitdagingen.
 2. We stellen een persoonlijk ontwikkelplan voor de toekomst op, dat helpt om jouw doelen te verwezenlijken.
 3. Door het uitvoeren van een gedragsanalyse en een drijfverenanalyse krijg je onder meer inzicht in jouw sterke en zwakke punten en ontdek je waar jouw ware passie ligt.
 4. Tussen de gesprekken door voer je opdrachten uit waarbij je leert om jouw verworven inzichten in de praktijk toe te passen.
 5. Je ontvangt mijn persoonlijke feedback op de uitgevoerde opdrachten.
 6. Een follow-up gesprek enkele maanden na afsluiting van het traject om te bespreken welke uitdagingen je bent tegengekomen en hoe je deze bent aangegaan.

 

Welke resultaten mag je verwachten van het Sterk in leiderschapstraject?

Na afronding van het Sterk in leiderschapstraject ben je krachtiger geworden in het vervullen van je rol als leidinggevende of manager. Vanuit jouw unieke vaardigheden weet je hoe je effectief leiding kunt geven en het beste uit jezelf en je team kunt halen. Je hebt geleerd hoe je vol zelfvertrouwen vergaderingen kunt leiden en hoe je functioneringsgesprekken met medewerkers kunt voeren. Je hebt de regie over je eigen werkzaamheden en weet op welke wijze afdelingsdoelstellingen het beste worden behaald. Je hebt vertrouwen in je eigen kunnen als leidinggevende en gaat met plezier naar je werk.

Wil je ook werken aan je ontwikkeling als leidinggevende?

Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van je vaardigheden als leidinggevende en het ontwikkelen van je professionele capaciteiten? Wil je graag ontdekken hoe het Sterk in Leiderschap traject jou kan helpen om je doelen te bereiken?

In een vrijblijvend gesprek bespreek ik graag met jou hoe dit traject aansluit bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen als beginnende leidinggevende. Samen kunnen we bekijken hoe ik je kan ondersteunen om jouw leiderschapsvaardigheden te versterken en jouw persoonlijke en professionele groei te bevorderen.

Meer informatie over het Sterk in leiderschapstraject vind je hier.