Geen plezier meer in je werk? Maak werk van jouw werkgeluk!

26 maart 2024
Geen plezier meer in je werk? Maak werk van jouw werkgeluk!

Geen plezier meer in je werk? Maak werk van jouw werkgeluk!

Iedere dag met plezier naar je werk gaan en met een voldaan gevoel weer thuiskomen. Dat is wat ik iedere werkende van harte gun. Helaas zijn er veel mensen die hun werk niet op deze manier ervaren. Ze gaan naar hun werk omdat ze nou eenmaal inkomen nodig hebben om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Hun baan voelt meer als een verplichting dan als iets waar ze energie van krijgen. En als ze thuis komen hebben ze weinig energie over. Diep in hun hart zouden ze liever wat anders doen, iets waar ze echt blij van worden. Toch blijven ze vaak zitten waar ze zitten, want veranderen is lastig en waar moet je beginnen?

Met mijn Werkgeluk Coaching help ik je graag weer plezier in je werk te krijgen

Mis jij ook iets in je werk waardoor je er niet zoveel van geniet als je zou willen? Mijn advies is: neem deze gevoelens serieus en ga ermee aan de slag. Kom je er zelf niet uit, overweeg dan om hulp in te schakelen. Als coach help ik mensen om weer plezier te krijgen in hun werk, zodat ze weer vol energie aan de slag kunnen. Aan het einde van deze blog lees je meer over hoe dit Werkgeluk Traject er bij mij uitziet en welke resultaten je hiervan mag verwachten.

Eerst wil ik graag dieper ingaan op vragen als: wat is werkgeluk nou precies, waarom zijn er zoveel mensen die geen plezier hebben in hun werk en wat kun je zelf doen om je werkgeluk te vergroten?

Wat is nu eigenlijk werkgeluk?

Er zijn vele definities van de term werkgeluk. Werkgeluk is voor mij persoonlijk:

  • Elke dag zin hebben om naar je werk gaan.
  • De kans hebben om je talenten te gebruiken.
  • Dingen doen die je energie geven.

Hoewel ieder mens uniek is en iedere werkomgeving verschillend is, denk ik dat dit voor iedere werknemer belangrijke voorwaarden zijn voor het ervaren van werkgeluk.

Hoe komt het dat mensen geen plezier (meer) hebben in hun werk?

Veelvoorkomende redenen waardoor mensen geen plezier meer in hun werk ervaren zijn bijvoorbeeld:

Niet goed weten wat hun talent is

Ze zijn min of meer toevallig in een bepaalde baan gerold, waar ze hun talenten niet voldoende in kwijt kunnen. Hun werk voeren ze grotendeels op de automatische piloot uit.

Geen regie hebben over hun eigen werk

Ze hebben geen controle over hun eigen agenda, komen tijd te kort om al hun taken uit te voeren en het werk is nooit af. Dit veroorzaakt stress en een gebrek aan voldoening.

Geen goede balans tussen werk en privé

Naast het werk is er te weinig tijd voor ontspanning, hobby’s en/of de zorg voor het gezin. Ze zijn voornamelijk met hun werk bezig, waardoor hun privéleven er vaak bij inschiet.

Gebrek aan waardering

Ze voelen zich onvoldoende gezien en gewaardeerd door hun leidinggevende, ondanks het goede werk dat ze afleveren.

Onvoldoende ruimte om zich te ontwikkelen

Er is geen ruimte om door te groeien binnen de organisatie waardoor de uitdaging in hun werk steeds minder wordt en de motivatie afneemt.

Ze moeten als leidinggevende nog groeien in hun rol

Mensen die vanuit de functie van medewerker zijn doorgegroeid naar leidinggevende moeten nog groeien in hun nieuwe rol en hebben vaak behoefte aan professionele ondersteuning.

Tips om je werkgeluk te vergroten

Wanneer je merkt dat je steeds minder zin hebt om aan je werkdag te beginnen, tijdens je werk maar op de klok blijft kijken en ’s avonds uitgeblust thuiskomt, dan is het belangrijk om dit echt serieus te nemen. Probeer voor jezelf eens helder te krijgen hoe dit komt.

De volgende tips kunnen je hier bij helpen:

  1. Schrijf voor jezelf eens op welke werkzaamheden je de afgelopen periode energie gaven en welke taken je juist veel energie kostten.
  2. Ga eens na hoe het komt dat sommige taken je alleen maar energie kosten. Vind je ze vervelend om te doen of heb je meer kennis of begeleiding nodig om ze goed uit te kunnen voeren?
  3. Maak een lijstje van je talenten. Waar ben je goed in en is het mogelijk om deze talenten ook op je werk in te zetten?
  4. Bespreek je bevindingen eens op het werk. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt!

Zullen we samen werken aan jouw werkgeluk?

Merk je dat er meer voor nodig is om jouw werkgeluk te (her)vinden? Als coach begeleid ik mensen die om welke reden dan ook geen plezier meer beleven aan hun werk. In een speciaal traject op maat bekijken we hoe het komt dat je niet gelukkig bent in je huidige functie, wat ervoor nodig is om dit werkgeluk wel te ervaren en welke stappen hiervoor gezet moeten worden.

Hoe ziet een Werkgeluk Traject eruit en welke resultaten kun je hiervan verwachten?

Tijdens dit traject krijg je inzicht in je kwaliteiten, talenten en drijfveren. Je leert welke dingen jou energie geven en welke dingen juist energie kosten op het werk. Ik begeleid je in het nemen van de stappen die nodig zijn om jou verder helpen. Wanneer je hier persoonlijke belemmeringen bij ervaart, help ik jou met mijn coaching om deze stappen toch daadwerkelijk te ondernemen.

Voor de ene persoon kan de uitkomst van het traject zijn dat met een aantal aanpassingen het werkplezier binnen de huidige functie terug wordt gebracht. Voor de andere persoon kan het betekenen dat er een geheel nieuwe richting wordt ingeslagen, naar een andere baan, binnen of buiten de huidige organisatie. 

Het resultaat van mijn coachingstraject? Je gaat weer met een grote glimlach naar je werk en komt vol energie weer thuis. Je geniet van je werk en de successen die je behaalt. Je werk is weer leuk en vormt een waardevolle toevoeging in je leven.

Wil je meer weten over het Werkgeluk Traject? Meer informatie lees je hier