Leidinggeven moet je leren. Het is een vak.

27 februari 2024
Leidinggeven moet je leren. Het is een vak.

Leidinggeven moet je leren. Het is een vak. Dit kan je niet opeens.

Toch is het bijzonder. Er zijn zo veel mensen die doorgroeien vanuit een specialistische functie naar een leidinggevende rol. En er wordt vaak verwacht dat je er direct stevig staat als leidinggevende. Zowel door anderen als door jezelf. Maar leidinggeven moet je leren. Het is een vak. Dat kan je niet opeens van de één op andere dag. Er zit echt een enorm verschil tussen inhoudelijk je werk goed doen en opeens gaan leidinggeven.

Het is bovendien ook nog eens heel verleidelijk om in je expert rol te blijven hangen. Want hier weet je het meest vanaf. Maar dan is er wel het risico dat je verzand in continu brandjes blussen en niet toe komt aan de nieuwe werkzaamheden waarop je hebt ingetekend.

Mijn tip: creëer ruimte om aan de slag te gaan met jouw ontwikkeling als leidinggevende. Op lange termijn is dit het meest effectief voor jou en ook voor de mensen om je heen. En betrek je werkgever hier ook bij. Deze is vaak meer dan bereid om te investeren in jouw ontwikkeling omdat dit in het belang is van zowel jou als de organisatie.