Stress en burn-out

 

Af en toe een beetje beheersbare stress is goed voor een mens. Het houdt je namelijk ook scherp en actief! Maar als dit langzaam over gaat in vaak stress en er lichamelijke klachten bijkomen, is dit natuurlijk niet meer goed voor je. Of als de stress onderdeel wordt van je leven en langzaam overgaat in overspannen zijn en daarna in een burn-out met alle gevolgen van dien.

Een burn-out heeft op de persoon die het betreft natuurlijk de meeste impact. Maar ook voor de mensen eromheen kan dit, voor ieder op zijn eigen manier, heftig zijn. Denk hierbij aan de partner en/of kinderen die soms lange tijd ‘op eieren lopen’ en moeten leren omgaan met een volledig uitgeblust persoon die weinig prikkels kan hebben. Maar ook het team op werk wordt beïnvloed door uitval van deze persoon, de productiviteit loopt gevaar en het zorgt voor verhoogde werkdruk bij collega’s.

Het liefst wil je tijdig actie ondernemen bij stress signalen. Als dit lukt, voorkom je een hoop problemen. Helaas worden de klachten vaak pas erkend als iemand al veel te lang met de klachten doorgelopen heeft en zich bijvoorbeeld ziek heeft gemeld op werk of in de privésituatie totaal uitgeput is en nergens zin meer in heeft en weinig prikkels aan kan.

Mensen met een burn-out vallen gemiddeld 3 maanden volledig uit van werk. Na 3 maanden kunnen zij vaak deels weer werkzaamheden oppakken. Echter duurt volledige werkhervatting al snel minimaal 6 tot 8 maanden…. Dus hoe eerder in het proces goede begeleiding bij het herstel wordt ingezet, hoe beter het is!

Kennismaking inplannen